Kabát a dva kufry

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 3 113x

Letiště New York přivítalo Pepu až nečekaně příjemně. "Úředník na imigračním oddělení, který mi kontroloval pas se shodou okolností taky jmenoval Vojtek (i když křestním), pocházel z Polska. Rozveselilo ho to natolik, že mě hned pustil. Jinak je ale kontrola víc než důsledná. Třeba našeho kytaristu Tomáše Kulicha, který vypadá jako Mexikán, skoro na každým letišti svlíkli téměř do naha.

New York je šílený mraveniště, ale přehledný. V systému pravoúhlých ulic nemůžete zabloudit. Všude samá reklama, samý světýlka. Jeden velký neon. Spousta obchodů. Centrum módy. (Já mám rád hodně barevný věci, a tak jsem si oblíbil černošský butiky, mají tam krásně pestrý trička). Taky elektronika je v New Yorku nejlevnější snad v celé Americe a navíc, oproti našim vietnamským burzám kvalitní!"

Atlanta, Los Angeles a dál

V Atlantě si užívaly hlavně Pepovy hlasivky (v té oblasti je velká vlhkost, a tak se mu dobře zpívalo). Když tam ale dorazilo tornádo, nebylo nikomu do zpěvu a následoval přesun na západ do Los Angeles. "L.A. je vyhledávaná surfařská oblast a taky město filmového a hudebního průmyslu. Má 120 km na délku, táhne se podél pobřeží, blízko hor. Můžete si jít dopoledne zalyžovat a odpoledne zaplavat v oceánu. Dům vám v některých částech L.A. kvůli posouvajícímu se podloží může během pěti let snadno spadnout. Už s tím počítají a snaží se nestavět příliš nákladné rezidence. My jsme si tam užívali hlavně v zábavním parku hollywoodského filmového studia Universal Studios. Vyblbli jsme se jak malí kluci. Týden byl skvělý, koncert na lodi Queen Mary ušel a my se pomalu pakovali do Chicaga. Tam jsem naopak zodpovědně nakupoval. Nakoupil jsem hadříky Sabině i malý Valentýnce. Musel jsem si pořídit ještě jeden velký kufr, abych to pobral. V Chicagu byla veliká zima, a tak jsem se těšil na Floridu do Miami. Komáří sezóna ještě nenastala, a tak tam bylo docela příjemně."

Z pláže rovnou do svetru

Z jižní Floridy plné ochranných sítí proti krokodýlům se Kabáti přesunuli na sever, do vyfoukaného Denveru v Coloradu. "To město leží ve výšce jako naše Sněžka, dost tam fouká. Místní ho považují za vesnici, přitom má 3 miliony obyvatel. I když ve srovnání třeba s New Yorkem to vesnice fakt je. A taky se tam tak po venkovsku žije. Všichni mají pick-upy, kovbojský klobouky a boty." Třítýdenní toulky končily opět na jihu Floridy. "Ve Fort Loderdale bylo 25 stupňů - pro zhýčkané Američany zima, pro nás ideální stav: teploučko, koupáníčko, pohodička. A z tohohle zemského ráje nás po dvou dnech letadlo přes New York přesunulo do naší krásné, mrazivé a ten den v smogu zahalené Prahy. Hurá."

Co mě příjemně překvapilo:

Čisté ovzduší

"Nezažili jsme tam smog, po chrapotu, který mě v Čechách doprovází skoro celoročně, najednou ani památky."

Policajti na svých místech

"V turistických centrech stáli na každém druhém rohu tři frajeři v černejch brejlích, ze kterých šel docela strach. Jako cizinec se tam prostě cítíte bezpečně."

Domluva s Mexičany

"V L.A. je 80 % obyvatel Mexičanů, což byla pro nás výhoda. Oni totiž zvládají angličtinu asi tak dobře jako my, takže jsme se bez problémů domluvili."

Automaty na led

"V každým hotelu jsou na chodbách automaty na led-a zadarmo. To je příjemný."

Ochotní číšníci

"Stačilo zvednout ruku a byl u vás. Zase je fakt, že 20 % dýško není žádná výjimka. Dokážou si o to i říct."

Účesy černých dam

"Co tam nosí obyčejná černoška na hlavě, to je snad práce na půl dne. Malý umělecký díla. Podezříval jsem je, že je to nějakej jejich sport, že pořádají soutěže o nejoriginálnější účes. Jednou jsem v Atlantě zašel do nákupního centra v rozpuštěných vlasech a černoška, co tam prodávala, se na mě vrhla, začala mi probírat vlasy a vydávala nadšené zvuky. Raději jsem zbaběle utekl."

Co mě překvapilo nepříjemně:

Žebrající černoši

"Konkrétně v Atlantě. Vždycky, když jsem vyšel z hotelu Westin (podotýkám, že byl luxusní a v centru), přilepil se na mě otrhaný černoch a škemral o dolar. Nejsem rasista, ale tohle mě fakt štvalo. Se slovy : sám mám málo, jsem zmizel opět v hotelu."

Tlouštíci

"Na ulicích potkáte dost obézních lidí. Na druhou stranu jsou děsně v pohodě a free. Chceš bejt tlustej? Buď si! Co bychom my Češi za to dali, kdybychom uměli být takhle v pohodě."

Newyorské metro

"Je staré, špinavé a zavání podsvětím. Ale nikomu z nás se tam nic neztratilo ani nestalo. Je to asi otázka zvyku."

 

Zdroj: Story; duben 2003