Kabát: Corridou proti rockerské senilitě

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 2 541x

Trvalo to, trvalo. Málem se nestihl ani předvánoční trh... Ale napínání trpělivosti svých fanoušků na pomyslný skřipec se skupině Kabát, zdá se, vyplatilo. 8. prosince vydané nové album Corrida bylo už během týdne trojnásobně platinové, což znamená, že se ho v podstatě okamžitě prodalo více než 45 000 kusů.

Trvalo to, trvalo. Málem se nestihl ani předvánoční trh... Ale napínání trpělivosti svých fanoušků na pomyslný skřipec se skupině Kabát, zdá se, vyplatilo. 8. prosince vydané nové album Corrida bylo už během týdne trojnásobně platinové, což znamená, že se ho v podstatě okamžitě prodalo více než 45 000 kusů. A to jistě zdaleka nebude číslo konečné.

Deska byla předběžně avizovaná už na jaro 2006, pak "najisto" na září. Co bylo příčinou, že ani tenhle termín nebyl dodržen? "Trošku se zdržely texty, ale myslím, že to bylo ku prospěchu věci. Jsou opět super!" vysvětluje zpěvák Pepa Vojtek a dodává: "Milan Špalek (baskytarista a textař Kabátu - pozn. aut.) má pravdu v tom, že dělat texty na desátou desku v pořadí a nevykrádat sám sebe je veliký umění. Proto to zdržení."

Corrida je pojata poměrně nesmlouvavě rockovým způsobem. Takhle syrově Kabát už řadu let nezněl. "Prostě to letos tak vyplynulo," říká kytarista a hlavní skladatel Corridy Ota Váňa. "Když děláme nový pecky, tak neřešíme, jestli jsou tvrdý nebo ne. Důležitý je, aby nás písnička všechny bavila. Jestli Corrida zní syrově, je to jedině dobře. Vždyť jsme bigbítová kapela!"

Šňůra ke Corridě proběhne napřesrok na jaře. Znovu stadiony, výpravná pódiová show atd.? Vojtek přitakává: "Jo, zkusíme to opět v květnu, venku a s plnou parádou. Zbytek je překvapení!"

Kabát už od časů legendárního prvního alba Má jí motorovou (1991) hraje pořád ve stejné sestavě. Kde hledat kořeny takové - v hudební branži dost výjimečné - stability? "Není nutný měnit sestavu, když všechno klape tak, jak má. Problémy se řeší, až nastanou," říká Vojtek a Váňa s úsměvem dodává: "Především jsme kamarádi a spojuje nás stejnej humor. Někoho jinýho v kapele si už nedovedu představit. Jediný, co nás ohrožuje, je postupující rockerská senilita..."

Autor: Petr Korál, www.madness.cz; 20.12.2006