Kabát představí svou novinku Dole v dole

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 2 362x

Tomu se říká přízeň fanoušků! Kdo se chce v pondělí 27. října vydat na teplický koncert skupiny Kabát a nemá dosud lístek, má smůlu. Do sportovní haly se už nedostane. Stejně jako v ostatních městech, která jsou na seznamu letošního podzimního turné, je totiž absolutně vyprodáno.

"Všech sedm tisíc lístků zmizelo, už čtrnáct dní žádný nemáme," potvrdil Karel Honsa mladší z týmu Honza Crew, který teplickou show pořádá. Podobná situace je i v Liberci, Pardubicích, Budějovicích či Plzni, kam turné zavítá v příštích dnech. "V některých městech bylo vyprodáno ještě dříve, než se vylepily plakáty. Dokonce už i hradecké vystoupení, které se přidalo až dodatečně, je plné. Pokud se nepletu, tak šanci sehnat lístek mají lidé už jen v Praze, kde turné 12. listopadu skončí," uvedl také baskytarista a textař kapely Milan Špalek. "Vůbec přitom nevíme, jak si takový zájem máme vysvětlit. Jestli se tak povedlo minulé turné nebo se naše písničky prostě tolik líbí? Nečekali jsme to, a o to víc nás to potěšilo," doplnil.

Návštěvníci se mohou těšit na přehlídku pětadvaceti největších hitů z předchozích nahrávek, doplněnou o čtyři nové písničky z osmé desky Dole v dole, vydané před necelými čtrnácti dny. "Lidé samozřejmě uslyší písničku Dole v dole, ke které běží v televizi videoklip, a dále skladby Stará Lou, Frau Vogelrauch a Kdo si nechce hubu spálit. Na prvním koncertě v Olomouci jsme zahráli ještě Cirkusovej stan, ale zase jsme ho stáhli, protože ho nemáme ještě zažitý a stejný pocit jsme měli i z publika. Další nové pecky proto přidáme až na jarní šňůře, kdy je budeme mít pořádně nadrcené," přibližuje náplň koncertu Milan Špalek. Dvacet devět písniček je přitom podle něj nejvíc, kolik kdy kapela na jednom koncertě hrála. Kabát na jejich přehrání bude potřebovat téměř dvě hodiny.

"Celkový čas našeho hraní bude záležet hlavně na tom, jak moc se bude bubeník Hurvajz těšit na pivo a jak tedy bude hrát rychle. Každopádně ale bude večer pěkně odsejpat. Na předchozích koncertech turné jsme si pokaždé najednou uvědomili, že už je konec, a lidem taky připadalo, jako by to bylo krátké," říká Špalek. Kabát se zastavil v Teplicích i na posledním turné k výběru Suma Sumárum. Tehdy vystupoval na čtvercovém pódiu uprostřed haly. Bubeník seděl na otočném vrcholu pyramidy a ostatní muzikanti se pohybovali po všech čtyřech stranách pódia, takže je mohl zblízka sledovat maximální možný počet lidí. Tentokrát kapela zahraje opět na klasickém pódiu, širokém od jednoho bočního mantinelu k druhému.

"Nechtěli jsme vyrazit zase s tím samým, a proto tentokrát nebudeme ani promítat kousky videoklipů a přímý přenos z pódia. Celá scéna je ale o to více postavená na světlech a obrazová stěna je jejich doplňkem," popisuje Špalek. Technika, kterou skupina do Teplic přivezla, váží přibližně pětadvacet tun a zvukovou aparaturu o výkonu přes sto tisíc wattů staví a rozebírá tým padesáti lidí. Stejně jako v minulých letech dává Kabát příležitost zahrát si na pořádném aparátu a představit svou tvorbu širšímu publiku i dvěma klubovým kapelám - už podruhé s sebou bere ostravskou Dogu, která představí novou desku Když chlapi tančí, a s reedicí loňského alba Vyhlašuju boj přijede formace Škwor. "V obou případech jsou to kapely, které nás baví, se kterými si rozumíme, a proto nám nedělá problém jim pomoci, aby je vidělo víc lidí než v malých klubech," vysvětlil výběr předskokanů Špalek.

Teplický koncert začíná v pondělí 27. října v 19.30 hodin, návštěvníkům se hala otevře zhruba o hodinu dříve. Pořadatelé upozorňují, že dovnitř nevpustí nikoho s deštníkem, zbraní, fotoaparátem, kamerou či skleněnými lahvemi. Fanoušci, kteří se chtějí s kapelou pozdravit i osobně, pak mají příležitost v 16 hodin v nákupním centru Olympia, kde bude mít Kabát autogramiádu.

Autor: Jiří Needrle, www.needrland.cz; 27.10.2003