Kabát vydává album Dole v dole

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 2 500x

Pětice Kabát, jedna z nejoblíbenějších rockových kapel v Česku, právě vydává nové album, které pojmenovala Dole v dole. Zpěvák Josef Vojtek, kytarista Tomáš Krulich, baskytarista Milan Špalek a spol. se již rozjeli na velké turné po třech slovenských a dvanácti českých městech. O koncerty je značný zájem, například obě vystoupení ve Zlíně, která proběhnou 17. a 18. října, jsou vyprodaná. Masivní turné vyvrcholí 12. listopadu v pražské T-Mobile Areně.

Nové album, propagované písní Stará Lou, vznikalo ve špičkovém studiu Sono na Nouzově a kapela na něm pracovala takřka do poslední chvíle. Název Dole v dole je do značné míry nadsazený, podpořený fotografiemi z kladenského hornického skanzenu Mayrau.

Skupina sice pochází ze severočeských Teplic, ale zkušenosti z hornictví nemá. Ovšem hřivny zlata či platiny už z české a moravské země vytěžila v podobě prodaných desek.

Novinka Dole v dole bude sledována možná s větší pozorností než předchozích sedm studiových titulů kapely Kabát. Ta se totiž po vydání kompilace Suma sumárum (2001), bilancující její desetiletou nahrávací činnost, stala nejprodávanějším českým interpretem roku 2002. Kolekci Suma sumárum si nakonec koupilo více než sto tisíc posluchačů a bestsellerem se stalo i koncertní a videoklipové DVD skupiny.

"Jedna strana mince je, co se líbí kritice, druhá, co se líbí lidem. Pro mě je nejlepší cenou to, že jsme nikdy žádného titulu neprodali méně než 50 tisíc. Důležité je, že lidi chodí rádi na naše koncerty," řekl Josef Vojtek.

Počátky teplické kapely Kabát sahají až do roku 1984, avšak původně metalová sestava se rozjela naplno v devadesátých letech. Sérii desek odstartoval ryčný titul Má ji motorovou z roku 1991 následovaný dalšími jadrnými kousky Děvky ty to znaj (1993), Colorado (1994) či Go Satane Go (2000). I když hudební kritiku si skupina většinou nenaklonila a nestala se mediálním hitem, fanoušci ji milovali a pozvedli k popularitě.

"Naší devizou zůstávají desky a koncerty," říkal Vojtek, který se začal objevovat i v českých muzikálech. Řada písní jako Colorado zlidověla, styl kapely se postupně kultivoval. Muzika nasávala také prvky country, z drsného zvuku začaly více vystupovat melodie a styl Kabátu se stal přístupnější ještě širšímu okruhu publika.

Potvrdila to například balada o nutnosti nesejít z vytčené cesty nazvaná Na sever nebo Pohoda, syrová ironická freska ze severních Čech. "Někteří nám vyčítají, že začínáme hrát melodické písničky. Už prostě neposloucháme tolik Slayer jako na začátku. A taky stárneme. A taky už nezaměňujeme rychlost s energií," řekl baskytarista a textař skupiny Milan Špalek v časopise Music.

Autor: Vladimír Vlasák, idnes.cz; 14.10.2003