Kde Pepa trénuje fotbalové finty

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 2 168x

Už tři roky působí na fotbalové scéně tým rockerů 1. RFC Spark Praha. Jeho dres obléká řada muzikantů a zpěváků zvučných jmen, například Kamil Střihavka, Aleš Brichta, zpívající právník Petr Pečený či zpěvák skupiny Kabát Josef Vojtek. Známé tváře můžeme spatřit i na trenérské lavičce, ve vedení týmu se střídají Ladislav Vízek, Josef Pešice, Zdeněk Peclinovský či Miroslav Šafařík.

Rockeři mají za sebou více než dvacet utkání s aktivní bilancí, většinou se soupeři z tuzemska. Střetli se s týmem fotbalového měsíčníku FC Hattrick, televizí Prima, Týmem snů starosty Praha 7 či mužstvem Plzeňského Prazdroje. Mají i zahraniční zkušenost. Vloni na podzim změřili v Německu síly s výběrem bavorských novinářů. Historický první zahraniční zájezd dopadl na výbornou, 1. RFC Spark pokořil soupeře na jeho půdě a odvezl si výhru 2:1.

V Reprezentačním koutku Plzeňského Prazdroje učinil v lednu 2003 1. RFC Spark slavností tečku za uplynulou sezonou. rozdávaly se ceny, kterými prezident klubu Pavel Schuster ocenil zásluhy největších opor. Ty nejprestižnější si z Plzně odvezli hudebník skupiny Alkehol Petr "Kuna" Buneš, jenž obdržel Zlatou kopačku za největší počet nastřílených branek, a cenu pro nejlepšího hráče, Zlatý míč, zvedl nad hlavu Pepa Vojtek. Zkompletoval tak sbírku cenných trofejí, protože Zlatou kopačku získal už před rokem.

"Moc zápasů jsem vloni nesehrál, asi jen pět. Ale když už jsem nastoupil, padalo mně to tam. Prezident klubu zřejmě ocenil moji vysokou produktivitu," smál se Josef, který patří v týmu k respektovaným osobnostem. Má za sebou minulost aktivního fotbalisty, hrál za mládežnické týmy v Teplicích. "Pravidelně jsem nastupoval až do starších žáků, ale v dorostu mě vyhodili. Do vojny jsem ještě hrál za nedaleké Trnovany. Potom jsem ale zaslechl hudby hlas a s výkonnostním fotbalem byl konec," vzpomíná na zlom, který ukončil kariéru fotbalisty a nastartoval dráhu rockera.

Na fotbal ale nezanevřel a s potěšením uvítal vznik 1. RFC Spark Praha. "Fotbal je pro mě tou nejlepší relaxací. Rád si od muziky a koncertování odpočinu právě na fotbalovém trávníku. Sejdu se s lidmi z branže, proběhnu se. Po totbale pokecáme, dáme pivečko a panáčka a zase se jede dál. Prostě pohoda, " pochvaluje se. Z více než dvacítky odehraných utkání nejraději vzpomíná na duel s Kozlovnou Ládi Vízka. "To byla paráda, jsou to fotbaloví fajnšmekři. Žádné bezhlavé běhání, místo fotbalistů lítá míč. To je potom radost se dívat."

Se stejnou oblibou sleduje fotbal v televizi."Díky kabelovce se strašně rád dívám na zápasy anglické Premier League. To je skvělá soutěž, pravý chlapský boj, žádné filmování jako v naší lize. U nás letí hráč pět metrů vzduchem a řve přitom jako na lesy." Televizní přenosy mu prý pomáhají i v teoretické přípravě na zápasy. "Snažím se od těch největších hvězd odkoukat jejich finty a ty potom tajně piluji o pauzách při koncertech Kabátu nebo představeních Hamleta. Stalo se mi, že mně balon několikrát utekl na jeviště, ale podařilo se mně to vždycky na někoho hodit. Vedení divadlo pojalo podezření, že míč nosí na představení hasič, za což dostal od ředitele už podruhé důtku."

Zdroj: Plzeňský deník; leden 2003