Milan popisuje pobyt ve Finsku den po dni

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 3 437x

Den po dni voláme v nahodile zvolený čas a ptáme se: co zrovna děláte? Kabát zápolil v Eurosongu. Sice to projel, ale zážitků si z Finska přivezl až až. Baskytarista a kapelník Milan Špalek si výlet užíval naplno. Posuďte sami.

Den po dni voláme v nahodile zvolený čas a ptáme se: co zrovna děláte? Kabát zápolil v Eurosongu. Sice to projel, ale zážitků si z Finska přivezl až až. Baskytarista a kapelník Milan Špalek si výlet užíval naplno. Posuďte sami.

PÁTEK 4. KVĚTNA / 17:04
Večírek na velvyslanectví s krajanama. Pan velvyslanec je fajn a víno docela silný. Krajani mě učí finsky. „Píča“ se neříká, ale mám s tím úspěch. Finové dovedou ocenit, když umíte pár slov v jejich jazyce.

SOBOTA 5. KVĚTNA / 20:33
Pozvali nás do restaurace ZETOR. Místo stolů tady mají traktory z padesátých let, jako stínítka jsou struhadla a plechový kýble a jídelní lístek vypadá jako budovatelský noviny. Dal jsem si nějakou finskou specialitu a dostávám karbanátek a bramborovou kaší za dvacet euro. Ale dobrej! Hurvajs má guláš ze soba a chrochtá si.

NEDĚLE 6. KVĚTNA / 8:05
Po včerejším finským pivu se mi vstává blbě. Koukám z okna rovnou na přístav s obrovskými trajekty. Snídani (už zase losos) a cigárko si budu muset dát venku ve strašný zimě, protože tady v hotelu se kouří jen odpoledne. V 9:30 nás auta odvezou do haly na druhou zkoušku.

PONDĚLÍ 7. KVĚTNA / 15:00
Zrovna kupujeme s klukama na tržišti nějaký dárky. Je to u rybářského přístavu a od moře fouká ledovej vítr. Ženský pletou čepice a šály a starší chlapík tu vyřezává ze dřeva medvěda. Když zjistil, co jsme zač, dal nám ho. Prej, že jeho kluk hraje na klávesy v HIM.

ÚTERÝ 8. KVĚTNA / 23:03
Každá země si tady udělala nějakej ujetej uvítací večírek. My jsme nic připraveného neměli, a tak nám Heta - holka, co se o nás stará a studovala tady češtinu - pronajala rockovej klub „Henry’s Pub“ a sehnala nástrojovku. Zahráli jsme osm pecek a takovej masakr jsem fakt nečekal. Narváno, lidi tancovali na stolech, a i když nám nerozuměj ani slovo, zkoušeli řvát refrény s náma. Po celodenním čekání na první generálce mě tohle fakt nakoplo.

STŘEDA 9. KVĚTNA / 11:58
Řidič Thomas nás veze na druhou generálku. Je to pohodovém člověk a soustavně si dělá prdel ze Švédů. Hala je na druhým konci města. Je zvláštní, že tam jedeme už počtvrté a pokaždé jinudy. Asi nám chce ukázat Helsinky, ale sorry Thomas, tady fakt nic k vidění není.

ČTVRTEK 10. KVĚTNA / 23:40
Je to za náma. Sedíme v tzv. green roomu, což je obrovská cimra v mínus druhém podlaží Hartwall Areny se zeleně nasvícenýma stěnami. Dostal jsem od kámošů pár esemesek, že to hrálo pěkně z prdele.

Autor - Veronika Koloušková, Filter; 1.6.2007.

Zde si můžete článek přečíst v původní verzi v PDF formátu. Článek přepsala Veronika, které děkujeme.