S dary moře na mě nechoďte - Pepa o jídle

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 2 082x

Vařit neumím vůbec nic krom jídel, která jsou jednoduchá a alespoň nějak vzdáleně propojená s vejci. Nejsem nějaký náročný strávník. Když jsem doma sám a musím se o sebe postarat, tak si nejčastěji dělám takovou placku z vajec, nakrájeného salámu a papriky. K tomu si dám chleba s hořčicí a hotovo. Chleba jím prakticky ke všemu, stačí mi ohřát si třeba sekanou, zakousnout čerstvý chléb a jsem naprosto spokojený. Často chodíme s partnerkou někam na teplé jídlo. Potrpím si na českou kuchyni a hlavně taková ta tradiční jídla, která neumím uvařit a mrzí mě to. Například nedám dopustit na tradiční husté české polévky, jakou je třeba bramboračka. Z hlavních jídel dávám přednost všemu, co je s knedlíkem, tedy hlavně různým omáčkám a guláškům. Nebo takové vepřo knedlo zelo, to bych mohl jíst pořád. Je toho málo, co bych - jak se říká - nevzal do huby. Jestli něco opravdu nemusím, tak to jsou různé dary moře. Nějaká syrová chobotnice, která na mě mrká, s tím na mě v žádném případě nechoďt! Na druhou stranu pokud už si někde dávám rybu, tak kupodivu vždycky mořskou. To je ale ryba, ne nějaká bestie.

Díky svému povolání se dost často stravuju po restauracích. Teď zrovna zkouším muzikál Tři mušketýři v Divadle Broadway a oblíbil jsem si protější jugoslávskou restauraci. Dávám si tam s oblibou smažené papriky se sýrem a pleskavicou, což je, řekněme něco jako jugoslávský karbánek. Ve vaší rubrice se často píše o různých nešvarech personálu našich hospod a restaurací. Já také jeden přidám.

Mám hodně rád pivo, ale nesnážím, když mi někdo natočí pod míru. To nemám rád, protože si myslím, že na tom stejně nejde trhnout moc peněz na zbohatnutí. Navíc náš národ má vybudovanou takovou pivní tradici, že by se tohle stávat nemělo. A nejde jen o míru, o pivo je třeba se dobře starat a nejsem si jist, že se to ve všech našich hospodách dodržuje. Naopak ve vínu se vůbec nevyznám. Když už ho musím pít, stává se mi, že ho piju jako pivo. A potom po třech půllitrech odcházím spěšně zadem domů. Takže pokud to není nutné, vínu se zdálky vyhýbám.

Zdroj: MF Dnes, červen 2004