Kabát poprvé představí koncertní býčí arénu

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 2 829x

Kabát dnes zahraje na stejném místě jako Rolling Stones v červenci. Na start turné Corrida v Brně míří na patnáct tisíc návštěvníků. Brněnské výstaviště se dnes promění v obrovskou koridu.

Kabát dnes zahraje na stejném místě jako Rolling Stones v červenci. Na start turné Corrida v Brně míří na patnáct tisíc návštěvníků. Brněnské výstaviště se dnes promění v obrovskou koridu. Kapela Kabát v Brně startuje koncertní turné nazvané Corrida. Arénu pro býčí zápasy bude připomínat i část velkolepého jeviště.

„Scénu stavělo sto lidí celé tři dny,“ uvedl pořadatel Aleš Hrbek. Padesát metrů dlouhé pódium podle něj nemá v tuzemsku obdoby. Jeviště postrádá i klasickou střechu. „Něco takového jsem u nás skutečně ještě neviděl,“ dodal Hrbek. Jedna z nejpopulárnějších českých kapel dnes zahraje přesně v tom místě, kde se 22. června odehraje největší brněnský koncert letošního roku. „Rolling Stones budou hrát na stejném místě, jen jeviště a hlediště budou oproti dnešku zrcadlově otočeny,“ poznamenal Hrbek.

Předpokládá, že zájem příznivců bude minimálně stejně velký jako při posledním turné Kabátu v roku 2004, které kapela vedená frontmanem Josefem Vojtkem nazvala podle tehdy aktuálního alba Dole v dole. Před třemi roky na brněnském výstavišti také bouřilo na patnáct tisíc lidí. Letošní várka koncertů, kterou měla skupina původně zahajovat ve Zlíně, počítá se zastávkami ve třinácti českých a moravských městech. Turné se koná na podporu loni nahraného alba Corrida. Deska se stala vůbec nejprodávanějším albem roku 2006 v kategorii skupin.

Kabát se stal skutečným hudebním fenoménem, který stále raketově stoupá vzhůru. „Strašně dlouho jsme ve stařičké avii poctivě objížděli všechny štace. Začal porevoluční boom, všichni se chtěli bavit, nikdo neseděl doma. To nám hrálo na ruku,“ řekl k začátkům výjimečné kariéry původně teplické skupiny frontman Josef Vojtek. Většina písní, které dnes návštěvníci koncertu uslyší, pochází od osvědčené autorské dvojice Ota Váňa - Michal Špalek, která se podílela už na předchozích deskách. Z jejich pera pochází také hit Malá dáma, s nímž Kabát vyhrál národní finále soutěže Eurosong a postoupil do Helsinek, kde pro změnu zcela vyhořel.

Kabátům budou na celé šňůře předskakovat kapely Mewa a Walda Gang. Koncert s lístky za 350 korun zahájí předskokani v 19 hodin. Hvězdy večera se na pódium dostanou až kolem deváté večer. Hrbek slibuje regulérní dvouhodinový koncert populární skupiny. „Mělo by se končit hodinu před půlnocí,“ dodal pořadatel. Technicky velmi náročná, šestnáct metrů vysoká scéna je celá otevřená a s lokální průhlednou ve střeše. Je to trend, který je ve světě momentálně v kurzu.

Skupina Kabát vznikla v Teplicích v roce 1983. Zakládajícími členy byli Michal Špalek a Tomáš Krulich. Později se ke skupině přidali Radek Hurčík a Josef Vojtek. Jako poslední tuto sestavu doplnil Ota Váňa. V této podobě kapela funguje a hraje od roku 1990 dodnes.

Autor: Luboš Mareček, MF Dnes; 15.5.2007