Turné Corrida - Kabát promění stadion Lokomotivy v corridu

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 3 121x

Padesát metrů široké a šestnáct metrů vysoké pódium s nezvyklou scénou. Třináct koncertů, na jejichž hladký technický průběh dohlíží tým sedmdesáti lidí. Tak vypadá aktuální open air turné Corrida skupiny Kabát.

Padesát metrů široké a šestnáct metrů vysoké pódium s nezvyklou scénou. Třináct koncertů, na jejichž hladký technický průběh dohlíží tým sedmdesáti lidí. Tak vypadá aktuální open air turné Corrida skupiny Kabát.

Nejúspěšnější domácí kapela současnosti jej odstartovala v úterý v Brně a v pátek v 19 hodin vystoupí na stadionu TJ Lokomotiva v Olomouci. Koncert, který by podle manažera Radka Havlíčka měl trvat minimálně hodinu a půl, bude pochopitelně postaven na skladbách ze zatím posledního alba Corrida. „S výjimkou jedné písničky je pro turné nazkoušena kompletně celá deska. Devadesát procent repertoáru vychází z posledních tří alb, ale Kabáti se rozhodli zahrát i starší věci, třeba skladbu Nejsem z USA z desky Colorado. Uvidíme, jak budou fanoušci, kteří skupinu znají dejme tomu posledních pět let, reagovat,“ prozradil Havlíček.

Už ve čtvrtek byly v plném proudu přípravy na dnešní koncert populární rockové skupiny Kabát, která dnes od 19 hodin pokračuje v Olomouci ve svém letošním turné. „Celá akce se koná přímo na travnaté ploše v areálu TJ Lokomotiva. Vpředu jsou stánky a vzadu mobilní záchodky. Všechno kolem je oplocené nebo odstraněné tak, aby vše proběhlo bez problémů," uvedl pořadatel olomouckého koncertu Radim Jašík. Koncert začíná v 19 hodin, brány pro nedočkavé fanoušky se ale otevřou už o dvě hodiny dříve. Vstup do areálu bude ve směru od minigolfového hřiště. Kapela své letošní koncertní turné zahájila v úterý v Brně a Olomouc je tak druhou zastávkou, kde rockeři zahrají.

Ti, kteří existenci skupiny Kabát zaregistrovali až díky rádiovým hitům Na sever či Pohoda, zřejmě netuší, že teplickou hudební legendu založili baskytarista Milan Špalek a kytarista Tomáš Krulich už v roce 1983. Po osmi letech vyšlo debutové album Má ji motorovou, kterého se prodalo čtyřicet tisíc kusů. Velký zájem o pub-rockovou kapelu pokračoval i v průběhu devadesátých let, navzdory nepřízni hudebních kritiků. „No jo, to jsou ty, jak my říkáme, inteleguánský kluby lidí, který to prostě neskousnou. Jsou lidi, u kterých mi vůbec nevadí, že mě nechápou. Pro ně je to prostě takový razítko: Kabát rovná se pivní, a nazdar!“, vyjádřil se Špalek.

Průlom přišel v roce 2003 s vydáním alba Dole v dole, které získalo ceny Anděl v kategoriích deska a kapela roku. Následující stadionové turné navštívilo celkem 200 tisíc fanoušků. Poslední album Corrida vyšlo po několika odkladech loni v prosinci a pouhý týden stačil k tomu, aby se stalo třikrát platinové.

Autor: David Kresta, Olomoucký deník; 18.5.2007