Kabát prodal nejvíc za 15 let. Slavil prací v Dubí.

  • Zdeněk
  • Rozhovory
  • 5 368x

Nejprodávanějším interpretem za posledních 15 let se stala kapela Kabát. Cenu si však na vyhlašování cen Deska roku nepřevzala - dala přednost studiu. "Příprava desky je pro nás důležitější," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz frontman Kabátů Josef Vojtek.

Nejprodávanějším interpretem za posledních 15 let se stala kapela Kabát. Cenu si však na vyhlašování cen Deska roku nepřevzala - dala přednost studiu. "Příprava desky je pro nás důležitější," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz frontman Kabátů Josef Vojtek.

Kdy jste se o vašem vítězství dozvěděli?

Asi před týdnem. Na vyhlašování jsme nemohli přijet, protože jsme ve studiu v Dubí zaneprázděni přípravou materiálu na novou desku.

Loni jste se předávání Desek roku zúčastnili, vy sám jste dokonce při vystoupení předvedl malý striptýz. Ani speciální letošní cena vás ze studia nevytáhla?

Je hezký, že taková cena vznikla a my jsme první, kdo ji získal, ale pro nás je pořád přednější připravovat desky.

Co říkáte faktu, že jste s 825 606 prodanými alby za sebou nechali kapelu Lucie a Daniela Landu?

Nevím, jak se počítaly prodeje. Netuším ani, jestli se započítávaly i desky z muzikálů. Samozřejmě že nás to těší. Muzikanti dělají desky proto, aby se prodávaly.

Kdy si cenu převezmete?

Nevím. Přebíral ji za nás Vláďa Kočandrle (šéf české pobočky EMI, pozn. aut.), tak se musíme domluvit, kdy se dostanu k němu do kanceláře. Mám toho fakt hodně, zkoušíme Tři mušketýry a premiéra se blíží.

Kdy teda vydáte novou desku?

Určitě ne tento rok. Nejdřív dokončíme DVD, které jsme bohužel loni nestihli kvůli kompletování bonusů. Teprve potom se na sto procent vrhneme na novou desku. Termín slibovat nechci, abych pak nebyl za vola.

Loni jste měli bohatý program; Eurosong v Helsinkách, české turné, hraní ve Velké Británii. Letos moc hrát nebudete, co?

Nemáme materiál. A podle mě není dobrý jezdit pořád dokola s tou samou deskou. Pojedeme deset, možná patnáct festivalů.

Patnáctiletka vybízí k bilancování. Dá se stručně srovnat, kde byl Kabát tehdy a kde je dnes?

To se neodvažuju říct. Člověk se cejtí na tolik, kolik chce. Nezáleží na tom, co má v občance. Jsme pořád chlapi poblázněný muzikou. Možná se mění styly, aparatury, kapela je vyhranější, ale jinak pořád stejný.

Publikum je také stejné?

Začaly chodit děti našich fanoušků. Jednou mi říkal Pepik Laufer, že za ním nejdřív chodily fanynky pro podpis pro sebe, pak pro svoje mámy a nakonec pro babičky. I nám se to už jednou stalo. Je to známka toho, že jsme na trhu fakt dlouho. (smích)

Co byste poradil zelenáči, který se chce udržet na scéně patnáct let?

Radilů jsou mraky, ale nikdo z nich nic neprodal a nic neví. Skutek utek. Člověk to musí dělat srdcem. Naše upřímnost a přímočarost zabírá, i když to spoustu študovanejch lidí z branže štve, což nám je jedno, je lidem blízká. Žádná vyšší dívčí.

Autor - Jana Záhorková, iDNES.cz; 11.2.2008.