Kabát turné se zastavilo v Praze

  • Zdeněk
  • Rozhovory
  • 4 445x

Když se koncem devadesátých let dotázali osazenstva teplické skupiny Kabát na jednom z jejich koncertních turné, zda-li jako kapela přežijí příchod nového milénia, všichni odpověděli kladně. Kytarista Ota Váňa svůj domovský band toužebně přirovnával k nesmrtelným Rolling Stones a svérázný bubeník řečený Hurvajs v nadsázce dokonce příznivce Kabátu ujišťoval, že svůj oblíbený kvintet spatří ještě v roce 3000! Jak dalece se naplní tyhle vize, dnes není jasné, ovšem od té doby stihli natočit čtyři alba (z toho jedno výběrové), posbírat několik hudebních cen, pravidelně vyprodávat stadióny či jiná obří pódia. V současnosti je tato kapela na republikovém turné k CD Corrida. Deník vyzpovídal baskytaristu a tvůrce převážné většiny „kabátích“ textů Milana Špalka.

Čekali členové Kabátu v začátcích dnešní tisícihlavé megakoncerty, sériovou výrobu desek a účast v médiích, nebo vás pozdější úspěch zaskočil?

Každý, kdo začíná dělat muziku, pochopitelně dychtí po co možná největším okruhu svých fanoušků a ani Kabát v tomhle ohledu nijak nevybočoval z řady. Ten úspěch člověk nějaký čas „vydejchává“, ale pak si na to postupně zvykne. Nahorunámto šlo jakoby samo, ovšem udržet se v plném nasazení je docela těžká věc, zvlášť když jsme takoví lemplové.

Usilujete o to, aby se vaše skladby hrály i na nekomerčních stanicích?

To je případ od případu. Ale záleží spíš na konkrétním rádiu, jestli kabátí repertoár pouštět chce či nikoliv. Zkrátka nechodíme po jednotlivých rádiích s láhví v ruce a s prosíkem, aby naše songy hráli.

Pomineme-li vaši účast na EUROVISION SONG CONTEST 2007, uvažujete o exportu své muziky za hranice země?

Přeci jenom jsme, ač se to možnáněkomunezdá, poněkud dříve narození, tudíž s jazyky jsme jaksi na štíru. I když v Rusku se obstojně domluvíme, horší je to už v anglicky hovořících krajinách. Další a rozhodující věcí je, že za vámi musí stát hodně silný partner anebo byste měl patřit k tak zajímavým interpretům, aby si vás všiml známý producent. No a nás si ještě žádný nevšiml...

V čem spočívá neutuchající obliba Kabátu trvající již nějakých patnáct let?

Zřejmě jsme dobrý satelit, který přijímá pozitivní energii a posílá ji dál k lidem. Občas se námpovede slušná pecka, rovněž texty nejsou k zahození a hlavně celou tu dobu držíme v jedné sestavě. Anebo máme takzvaně podplacené rozhodčí.

Co říká zbytek formace na „výskyt“ Pepy Vojtka v bulvárním tisku či v pop-muzikálu?

Josef je dospělý chlap, snad ví, proč to dělá. My si v kapele nediktujeme, co kdo má a nemá, co může či naopak anebo o vlastní prezentaci v médiích. Jednou jsme zkusili dát Hurvajsovi zaracha, ale stejně nás neposlechl a šel normálně do hospody.

Na jak dlouhá vystoupení během tour se mohou fandové těšit?

Na podobné akce máme připravený repertoár přibližně na hodinu dvacet až hodinu a půl. Sem tam nějakou skladbu vyhodíme - to když nám nesedí - a nahrazujeme je jinými. Plánujeme vyzkoušet několik starších, ale i nových písniček, které zas až tolik nehrajeme. Ovšem většina budou samozřejmě klasické koncertní pecky, bez kterých to zkrátka nejde.

Autor: Pavel Král, Pražský deník; 6.6.2007

  1. #Fillaus Jaroslav vzkazuje:
     
    Chtěl jsem se zeptat jestly pořádáte koncert v Kryrech u Podbořan děkuji Fillaus