Noc ohňů vypukne ve středu na fotbalovém stadionu Dukla

  • Zdeněk
  • Rozhovory
  • 2 194x

Když se koncem devadesátých let dotázali osazenstva teplické skupiny Kabát na jednom z jejich koncertních turné, zdali jako kapela přežijí příchod nového milénia, všichni odpověděli podle očekávání kladně. Kytarista Ota Váňa svůj domovský band toužebně přirovnával k nesmrtelným Rolling Stones a svérázný bubeník řečený Hurvajs v nadsázce dokonce příznivce Kabátu ujišťoval, že svůj oblíbený kvintet spatří na prknech, která znamenají bigbít, ještě v roce 3000! Jak dalece se naplní tyhle optimistické vize dnes není jasné, ovšem za těch pět let stihli natočit tři alba (z toho jedno výběrové), posbírat hned několik hudebních cen, pravidelně vyprodávat stadióny či jiná obří pódia a rovněž vystupovat v médiích, kde pověst souboru hájí především zpěvák a frontman Josef "Pepe" Vojtek.

Ve středu 8. června od osmnácti hodin začíná v prostoru píseckého fotbalového areálu Dukla Noc ohňů, která je součástí Pink Panther Tour 2005 a kde hlavním tahounem bude dozajista právě skupina Kabát. Coby předskokany návštěvníci uvidí a hlavně uslyší formace Krucipsk, Škwor a dosud méně známé Nevím. Pro Listy Písecka jsme vyzpovídali baskytaristu a tvůrce převážné většiny "kabátích" textů Milana Špalka.

Čekali členové Kabátu v začátcích dnešní tisícihlavé magakoncerty, sériovou výrobu desek a účast v médiích nebo vás pozdější úspěch zaskočil?

Každý, kdo začíná dělat muziku, pochopitelně dychtí po co možná největším okruhu svých fanoušků a ani Kabát v tomhle ohledu jinak nevybočoval z řady. Ten úspěch člověk nějaký čas vydejchává, ale pak si na to postupně zvykne. Nahoru nám to šlo jakoby samo, ovšem udržet se v plném nasazení je docela těžká věc, kór když jsme takoví s odpuštěním lemplové.

Usilujete o to, aby se vaše skladby hrály i na nekomerčních stanicích?

To je případ od případu. Ale záleží spíš na konkrétním rádiu, jestli kabátí repertoár pouštět chce či nikoliv. Zkrátka nechodíme po jednotlivých rádiích s láhví v ruce a s prosíkem, aby naše songy hráli.

Uvažovali jste někdy o exportu své muziky za hranice země? Zde narážím kupříkladu na anglické texty.

Přeci jenom jsme, ač se to možná někomu nezdá, poněkud dříve narození, tudíž s jazyky jsme jaksi na štíru. I když v Rusku se obstojně domluvíme, horší je to už v anglicky hovořících krajinách. Další a rozhodující věcí je, že za vámi musí stát hodně silný partner anebo byste měl patřit k tak zajímavým interpretům, aby si vás všiml známý producent. No a nás si ještě žádný nevšiml.

V čem spočívá neutuchající obliba Kabátu trvající již nějakých dvanáct třináct let?

Zřejmě jsme dobrý satelit, který přijímá pozitivní energii a posílá ji dál k lidem. Občas se nám povede slušná pecka, rovněž texty nejsou k zahození a hlavně celou tu dobu držíme v jedné sestavě. Anebo máme takzvaně podplacené rozhodčí.

Co říká zbytek formace na "výskyt" Pepy Vojtka v bulvárním tisku či v popmuzikálu?

Josef je dospělý chlap, snad ví, proč to dělá. My si v kapele nediktujeme, co kdo má a nemá, co může či naopak, anebo o vlastní prezentaci v médiích. Jednou jsme zkusili dát Hurvajsovi zaracha, ale stejně nás neposlechl a šel normálně do hospody.

Na jak dlouhé vystoupení Kabátu se mohou těšit návštěvníci písecké Noci ohňů?

Na podobné akce máme připravený repertoár přibližně na hodinu dvacet až hodinu a půl. Sem tam nějakou skladbu vyhodíme to když nám nesedí a nahrazujeme je jinými. Právě zde v Písku plánujeme vyzkoušet několik starších, ale i novějších písniček, které zas až tolik nehrajeme. Ovšem většina budou samozřejmě klasické koncertní pecky, bez kterých to zkrátka nejde.

Zdroj - Listy Písecka; 4.6.2005