Dole v dole Tour - Hradec Králové - 29.5.2004

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 1 824x

Říká-li se Lucii královna stadionů, tak teplický Kabát je jejich neotřesitelným carem. Jeho turné k albu Dole v dole láme návštěvnické rekordy - pro českou kapelu dosud nevídané. Královéhradecké vystoupení, kde se koncertní šňůra zlomila do druhé půlky, nezklamalo.

Na ploše letiště zpívalo s Josefem Vojtkem dvacet tisíc fanoušků. Publikum své hrdiny miluje a Kabát se nešetří. Výprava, založená na monstrózním pódiu se čtyřmi těžními věžemi s nápisem Důl Kabát, Teplice a zkříženými hornickými kladivy, brala dech. Lidé ocenili předkapely Dolores Clan a Krucipüsk, které zaujaly nápaditými kytarami a melodiemi. Hlavní hvězdy jim dopřály i výborný zvuk, což v kraji nebývá zvykem.

Kabát čekal na tmu. Při dobovém týdeníku o stachanovcích promítaném na projekční plátno atmosféra zhoustla a v efektní explozi se na scéně objevil teplický kvintet. Kytarové riffy songu Bahno rozřízly vzduch, muzikanti nasadili nabroušené tempo, z něhož až do konce neslevili. Kabát si svým nasazením, obrovským nadhledem, sehraností a lidovými slogany okamžitě omotal kolem prstu publikum od dětí po padesátníky. Vojtkovy hlasivky vydržely bez újmy až do posledního přídavku. Scéna hrála všemi barvami, Vojtkova tvář se na projekčních plátnech střídala s detaily rozparáděného publika, půllitry piva nebo se siluetami tanečnic.

V davu snad nebyl nikdo, kdo by neznal texty písní. Zpěvák několikrát zastavil kapelu a vychutnával si mohutný sbor, hlavně při Pohodě, Žízni či závěrečném hitu Moderní děvče. Jeho refrén Denně vožralej, denně vožralej... si bujaré skupinky odnášely až do města. Kapela odehrála téměř celé album Dole v dole, z něhož kromě titulního zasvítily songy Jednou nás to všechno zabije a Frau Fogelrauch. Výsostně profesionální dvouhodinový podnik s výborným zvukem, s nímž si občas pohrál vítr, uzavřel ohňostroj. "Výborná atmosféra. Lidi s sebou vzali i děti. Všichni zpívali a tancovali. Byl to mazec." Tak hodnotil vystoupení baskytarista a textař Milan Špalek.

Kabát je nyní na vrcholu. A co bude dál? "Na to jsme sami zvědaví. Víc lidí už na nás asi nepřijde. Chceme si to užít, dokud to funguje," říkají muzikanti. "Peníze dáme zpátky do show, aby byla se vším všudy. A muzika bude taková, jaká se vymyslí. Rozhodně ale zůstaneme u svižného big beatu. Na něm jsme vyrostli, nic jiného poslouchat nebo vyrábět nebudeme ani to neumíme," dodává Špalek. Další zastávka bude 1. června v Plzni.

Zdroj - idnes.cz; 31.5.2004