Turné Corrida 2007

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 6 827x

Rocková formace Kabát se vydala po třech letech od posledního alba Dole v dole na tour českými luhy a háji, aby obšťastnila svojí, dnes již zlidovělou a oblíbenou muzikou tisíce fanoušků v 13-ti městech ČR. Turné neslo název jak jinak než podle poslední novinky Corrida a nebylo jen tak lecjaké, neboť monstrózní pódium a zvuková aparatura si vyžadovala přítomnost zhruba stovky techniků, kteří zajišťovali plynulý chod Kabátí mánie.

Rocková formace Kabát se vydala po třech letech od posledního alba Dole v dole na tour českými luhy a háji, aby obšťastnila svojí, dnes již zlidovělou a oblíbenou muzikou tisíce fanoušků v 13-ti městech ČR. Turné neslo název jak jinak než podle poslední novinky Corrida a nebylo jen tak lecjaké, neboť monstrózní pódium a zvuková aparatura si vyžadovala přítomnost zhruba stovky techniků, kteří zajišťovali plynulý chod Kabátí mánie.

Corrida zaťala nejdříve své drápy 15.5. v moravské metropoli Brno, kde sice nepřízeň počasí neumožňovala 100% využívat rockerům z Teplic výběh doprostřed pódia mezi diváky, ovšem tento handicap nikterak nepoznamenal nadšení téměř 16 tisíc přítomných fanoušků. Z původního playlistu byla po Brnu vyškrtnuta hitovka Nejsem z USA, na kterou dle kapely reagovala jen malá část publika. Tento song byl při další zastávce v Olomouci vyměněn za Milanovu srandičku Joy, kterou zde uvítalo téměř 14 tis.lidí. Joy byl zahrán v akustické podobě na barových židlích. Mezi jednotlivými zastávkami turné byly zpravidla tři dny, a proto již 21.5. se cirkus Kabát přemístil do uhlím poznamenané Ostravy, aby tu za přispění velkého množství pyrotechnických efektů zpíval zhruba 18 tis. dav. hity jako Dole v dole, Burlaci, Šaman, Frau Vogelrauch, Žízeň, Pohoda aj. Vše bylo zakončeno mohutným ohňostrojem. Tím byla Morava na malou chvíli opuštěna a fiktivní španělská aréna se přesunula do Čech, konkrétně do Liberce, kde pokračovala ve svém tažení, které předznamenávalo vítězný konec. Na Kabátech bylo vidět, že si celé turné užívají společně s předkapelami, kterými byli tentokrát tepličtí MEWA a čím dál více oblíbený revival WALDA GANG. Prvně jmenovaní sice uměli publikum pobavit svým crazy-rockem, ovšem jejich hudba nějak nezapadala jak pod vousy 40-tníků, tak pod chmíří dětí 6-13 let. Walda Gang sklízel ovace a teoreticky s tím neměl mít problém, neboť kapela v čele s odejítívším z Harleje Vláďou Šafránkem společně s dvojníkem Waldy Matušky odzpívali společně s téměř všude vyprodanými areály známé hity jako Pověste ho vejš, Svařák, Slavíci z Madridu, Růže z Texasu aj.

Pražský koncert ve Vršovickém „Ráji“ měl předzvěst vydařeného koncertu, neboť se zde natáčelo live DVD (vyjde na vánoce), ovšem opak nebyl úplně nepravdou. Kapela sice předvedla svůj set se vším všudy, přesto v hlavách cca 23 tisíc fanoušků se mýsil názor, že tomu chybí ten správný Kabátí „drajf“. Sám Pepé si poté ztěžoval, že měl problémy se zvukem a celé vystoupení bylo tak nějak nervózní. To bychom ale nesměli znát Kabáty, kteří se řídí heslem: …když něco nejde, co na tom sejde, my máme čas… Přes standardní autogramiády a velké mediální propagace se Kabátí kvarteto přesunulo v zapůjčených černých Jeepech z Prahy přes Hradec Králové, České Budějovice, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Jihlavy, Pardubic (kde Pepé uvítal 13-ti tisícový dav pozdravem, že je vítá v Jihlavě) až do města rocku Zlína, konkrétně Otrokovic na tamní letiště, které vytvořilo skvělé místo pro završení již tak nadprůměrně navštěvované turné, které se určitě zapíše do historie české hudební scény. V Otrokovicích mohl člověk cítit nejen vůni přesmažených dobrot, ale samozřejmě kvalitní slivovičku, která tekla proudem stejně jako Gambrinus po celé tour. Kabáti po skončení závěrečné hitovky Kdoví jestli, kterou Pepé způle odzpíval ze čtyřmetrového výsuvného pódia poděkoval všem fanouškům, technikům, produkční Lucii (nádherná) a všem ostatním, kteří se alespoň trochu podíleli na těchto 13-ti hudebních akcích.

Co dodat? Zodpovědně zvládnuté jak hudebně tak technicky monstrózní turné, které dle mého názoru nemá zatím v ČR obdoby. Momentálně čeká Kabáty pár letních festivalů.

Turné Corrida

Shrnutí:
Návštěvnost:
Brno (16 000)
Olomouc (14 000)
Ostrava (18 000)
Liberec (12 000)
Plzeň (22 000)
Praha (23 000)
Hradec Králové (26 000)
České Budějovice (13 000)
Ústí nad Labem (14 000)
Karlovy Vary (10 000)
Jihlava (14 000)
Pardubice (13 000)
Otrokovice (15 000)

Celkem: cca 210 000 fans

Playlist:
Corrida
V pekle sudy válej
Bára
Kůže líná od Kolína
Starej bar
Frau Vogelrauch
Stará Lou
Porcelánový prasata
Bruce Willis
Raci v práci s.r.o.
Go satane G
Joy (v Brně Nejsem z USA)
Úsměv pana Klouda
Malá dáma
Všechno bude jako dřív
Tak teda pojď
Šaman
Dole v dole
Kalamity Jane
Shořel náš dům
Pohoda
Žízeň
Moderní děvče
Burlaci
Láďa
Colorado
Kdoví jestli

Autor: Kamil, kabat-fans.cz; 7.8.2007