Pink Panther Fest - Praha - 23.6.2005 - Kabát a ti další

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 2 101x

Hudební léto si odškrtlo další položku. Pražská odbočka turné Pink Panther Fest rozbouřila slušně zaplněný stadion v Edenu. A Kabát potvrdil, že je na tuzemské scéně mimořádným fenoménem, který dokáže přitáhnout masovou pozornost.

FOTOGALERIE

Ačkoli tvorba skupiny Kabát budí u hudební kritiky rozpaky a občasné projevy nevole, vyprodaná turné a desetitisícové prodeje alb jsou jasným důkazem, že hudební fanoušci nepotřebují k odreagování nutně vycizelovanou a kultivovanou zábavu a dávají přednost jednodušší spontánnosti.

Kabát na všech vystoupeních nabízí naspoutanou energii, kompletní porci hitů i profesionálně zvládnutou show. Letos se kapela vrátila na pódia v rámci velkoryse pojaté tuzemské obdoby legendárního Ozzfestu, v jehož rámci spolu s formacemi Support Lesbiens, Škwor, Krucipüsk, Doga a Nevím vyrazila za tisícovkami lidí v celkem osmi českých a moravských městech.

Organizátoři by si sice přáli větší návštěvnost, ale průměrných pět tisíc fanoušků na každé show dokáže přilákat jen málokterá domácí skupina a rozhodně se nejedná o fiasko. Pražský koncert - sedmý v pořadí - pak potvrdil, že Kabát nejsou doménou pouze venkova, jak někteří kritici rádi tvrdí.

Už od prvních tónů skupiny Doga se krátce po šesté hodině pod pódiem vytvořil kotel, a zpěvák Izzi poprvé roztleskával dav teenagerů. Na osvědčené rockové hity vsadilo i dětské trio Nevím, které již delší dobu udivuje - na velmi nízký věk protagonistů - velmi slušnými instrumentálními i vokálními výkony.

V průměru jedenáctiletí Nevím vystřihli velmi suverénně slavné singly od Metallicy nebo Led Zeppelin, které zahladily dost zoufale zahraný a falešně zazpívaný hit Smells Like Teen Spirit od Nirvany.

Ke skutečnému probuzení doposud spíš postávajícího davu došlo až poté, co vběhl na scénu charismatický frontman severočeských Krucipüsk Tomáš Hájíček, kterému se podařilo rozpohybovat i doposud netečné poslední řady nabývajícího kotle. I Krucipüsk vsadili spíš na osvědčené a známější skladby.

Závěrečné trio kapel pak již hrálo s plnou podporou bohatého světelného parku. Jako první si ho vyzkoušel Škwor, bez nichž se dnes neobejde žádný větší festival. "Jste hloupější než v Ostravě? Cóóó. Ostraváá!" hecoval bavící se dav zpěvák Petr Hrdlička a vybízel je ke zpěvu.

Škwor se blýskl mimo jiné úspěšnou coververzí skladby Shout od Duran Duran Sraž nás na kolena, která roztleskala kompletně celý dav. Stranou nezůstaly ani skladby z alba Vyhlašuju boj!, které skupina natočila jako hlavní cenu v soutěži rockových skupin Rock Made In Gambrinus.

Těsně před hlavními hvězdami se dostali ke slovu pražští Support Lesbiens, kteří si v zákulisí stěžovali, že během turné již zažili i házení kamenů a kelímků během jejich vystoupení. Pražské publikum však reagovalo vděčně a hitovku In Da Yard zpívali snad všichni navzdory anglickému textu.

Krátce po čtvrt na deset se již kompletně zaplněný kotel dočkal triumfálního příchodu hlavních hvězd. Co skladba, to hit a nadšené reakce i ruce nad hlavou davu byly jasným důkazem spokojenosti. Na své si přišli všichni fanoušci Kabátu, kteří je odměnili více než dvěma desítkami dnes již téměř zlidovělých skladeb. Došlo opravdu na všechny. Žízeň, Děvky, ty to znaj, Colorado a mnoho dalších.

Turné Pink Panther Fest 2005 teď míří do Havlíčkova Brodu, kde se skupiny blýsknou první červencový den.

Zdroj: idnes.cz; 28.6.2005