Suma sumárum tour - Praha - 18.6.2002

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 2 075x

Kabát si na své poslední zastávce Suma Sumárum Tour 2002 lehce podmanil našlapaný slávistický zimák a definitivně tak potvrdil svou pozici aktuální tuzemské rockové jedničky, jejíž koncerty už nenavštěvují jen věrní fanoušci, ale skutečně široká posluchačská obec. Přesně taková, jaká před dvěma-třemi lety vyprodávala turné tehdejších premiantů Lucie. Teplickým se totiž letos s několika drobnými odchylkami povedlo dotáhnout do zdárného finále koncertní koncepci naznačenou (a mnou pro svou tehdejší nedotaženost tolik strhanou) už při promo turné k albu Mega-Hu. A to od počáteční ideje, přes masivní reklamní kampaň, technické zázemí celé šňůry až po koncerty samotné. Speciálně pro SS Tour bylo navrženo a vyrobeno netradiční čtvercové jeviště s plochou téměř 250 m2, bylo použito takové množství světelných zdrojů a zvukového aparátu, jakým doposud žádná jiná česká kapela nedisponovala (žádalo si elektrický příkon na hranici 420kW) a celý ten cirkus na kolech včetně 46 techniků vážil 16 tun.

Hodinu a tři čtvrtě trvající show začala rozverným intrem z alba Děvky ty to znaj, na které přesně podle albového scénáře navazovaly Porcelánový prasata - se vsuvkou cirkusového nástupového pochodu - doprovázené úvodní pyrotechnickou salvou a oslepujícím rejem reflektorů. Zatímco Pepe Vojtek v úzkých černých kožeňákách a drátěném tílku poskakoval zběsile po praktikáblech, Milan Špalek se ve skotském kiltu a vysokých šněrovacích botách ležérně procházel kolem dokola scény, jakoby detailně obhlížel pražskou návštěvu. Kytarové duo Váňa - Krulich (neodmyslitelná krabička cigaret upevněná přímo na kytarovém pásu!) pak neorganizovaně přebíhalo z jedné strany na druhou, aby z nich ”všichni něco měli”. V tomto ohledu to měl nejjednodušší bubenmajstr Radek ”Hurvajs” Hurčík, jehož rozlehlá souprava žlutých Sonorů se dokola otáčela bez jeho přičinění (jen nechápu, jak v tom vedru mohl bubnovat v dlouhých kalhotách…). Důkaz divácké oddanosti nastal před skladbou Teta, kdy Vojtek během deseti vteřin přiměl vstát celou halu, k uctění památky oné tety z Ostravy! A pak už vše zdárně gradovalo k jasnému konci - hitu Žízeň. Škoda jen, že jediným opravdovým pódiovým fórkem byl zpěvákův kožich s beranicí a rukavicemi podtrhující umělý sníh při skladbě Na sever. Celkově to ale byla jízda, kterou mi tu zatím žádná česká kapela neumožnila zažít. Jen tak dál!

Celkový dobrý dojem z koncertu podtrhl i host ze Slovenska - Iné Kafe, kapela která už loni na třinecké Noci Plné Hvězd jasně předvedla svůj koncertní potenciál, který jen zdůrazňuje její studiovou tvorbu.

Playlist: Intro, Porcelánový prasata, V pekle sudy válej, Mám obě ruce levý, Boogie českýho šífaře, Bum Bum Tequilla, Kanibal Hanibal, Jabadabadů, Moderní děvče, Dávám ti jeden den, Brouk Pytlík, Raketovej pes, Wonder, Bára, Teta,Pivrnec, Prdel vody, Ber, Starej bar, Óda na konopí, Všechno bude jako dřív, Bruce Willis, Tak teda pojď, Colorado, Pohoda, Go Satane Go, Na sever, Láďa, Šaman, Žízeň.

Autor - František Kovač; 20.6.2002