Suma sumárum Tour - SH Novesta, Zlín - 25.5.2002

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 2 379x

Akci zahajovala (pro mě) neznámá kapela Riviera Playboyz. Tu asi po 7-10 písních vystřídala slovenská hvězda Iné Kafé. Ti zahráli svůj 10-ti skladbový set, ve kterém nechyběly songy jako Růžová zahrada, Je tu niekdo? atd. Holky (patnáctky) v prvních řadách samozřejmě křičely a skákaly co to dá. Po druhé předkapele už celá hala nedočkavě vykřikovala jméno hlavní hvězdy v podobě KABÁTu.

Pódium uprostřed haly se mi nejdříve zdálo jako ne dobrý tah, ovšem hned první skladby mě přesvědčily o opaku. Bylo více prostoru (v první řadě) k focení a paření, protože první řady byly vlastně dokola pódia. Kbelíky s vodou, které ochotně nosili pořadatelé, byl dobrý nápad, i přesto, že během minuty jsem si připadal jako na koupališti, neboť jsem byl mokrý i na...

Milí posluchači, dámy a pánové... tak tímto začal megakoncert, megashow a jak to ještě nazvat, prostě koncert roku (a tour roku) skupiny Kabát. To už kolem nás vycházeli na pódium atleti z Teplic. ...tak dem, proč ne, všechno to rozbijem... Všichni kolem pařili, hala se zvedala z židlí a i ten poslední, třeba zapomenutý kabátovec na WC musel zjistit, že začal koncert Teplického kvinteta.

Efekty vynikající:
- otáčivá podlaha s Hurvajsem a jeho Sonory
- pyrotechnika
- světelné efekty, jaké jsem snad ještě nezažil
- sníh při skladbě Na sever

Kabáti zahráli 29 skladeb, ve kterých provětrali alba od Děvky ty to znaj - Suma sumárum (Pohoda). Jen škoda a to se divím, že nezahráli něco z motorovky. Určitě aspoň Máš to za sebou zahrát mohli. Čekal jsem i nějakou vykopávku v podobě Za trest nebo Koleda koleda, nebo některou z romantických Milanových balad, ale překvapení se nekonalo. Koncert byl i po zvukové stránce dobrý, ovšem možná záleželo, na které straně haly jste stáli. Za povšimnutí stála Oťasova Gibsonka s potiskem Jim Beam nebo Kožich Pepého, který měl na sobě po celou skladbu Na sever. Při této skladbě, kterou doprovázel již zmiňovaný umělý sníh, se Milan chtěl dostat na pódium k Hurvajsovi, jenže ejhle a Milan byl málem na zemi. Zajímavý byl taky úvod písně Teta (mé velmi oblíbené), kdy Kabáti a celá hala musela stát v pozoru při pohřební písni, která zněla z beden, na niž navazoval Pepův smutný úvod, že mu zemřela teta z Ostravy.

Koncert trval asi hodinu a půl. Nebylo snad žádného člověka, který by aspoň trochu nemlátil hlavou při tak známých písních jako Pivrnec, Starej bar, Colorado, Pohoda apod. Končilo se mnohokrát vyvolávanou Žízní, při níž už se v hale nedalo dýchat. Teď už se jen vřele těším na další kabátí koncerty, které nás čekají v létě. Buďme zvědaví, co nám Kabáti nadělí na letošní vánoce. Doporučoval bych nějakou VHS s koncertem a všema klipama, které kdy Kabáti vydali. Nechme se překvapit.

Autor: Kamil, kabat-fans.cz; 27.5.2002