Turné 2003 - Zlín - 17.10.2003

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 2 156x

Tepličtí rockeři rozjeli podzimní turné nazvané dle nového alba Dole v dole, které vyšlo přesně v den jejich první zastávky z turné v Olomouci. Dalšími dvěmi zastávkami byl Zlín, kde jsem vyrazil v pátek. Hned při příjezdu do Zlína (kolem 16hodiny) bylo zřejmé, že se tu dnes bude konat něco velkého. Při posezení v Golemu slyšíme z AZ rádia, že Kabáti zrovna opouští supermarket Carrefour, kde dokončují svou autogramiádu. V 17:30 běžíme s Honzou (spoluautor tohoto webu) udělat rozhovor s kapelou Škwor a pak hned za Izzim, kterého nacházím až po koncertě. Byla mi přidělena press/foto akreditace, čímž děkuji R. Bubeníčkovi z časopisu Whiplash. Předkapely Škwor a Doga splnily mé očekávání. Izzi svým tradičním: Kurva jste tady? odstartoval set Dogy. No, jít jako běžný návštěvník, tak si toho vyfotím více, protože jsem hned po třetí písni Kabátů musel odevzdat foťák. Nevadí, je domluveno zaslání několik kvalitních fotek od jednoho zkušeného fotografa, se kterým se seznámíte už brzy.

Po předkapelách musím opustit halu, do které se vracím až za dunění kladiv a hromotluků. To už bylo jasné, že Kabáti co nevidět nastartují své nástroje a zaberou hej hou. Vcházím konečně dovnitř, kde mě ochranka pouští jen za dveře, protože Kabáti ještě nejsou na pódiu. Ti zatím přešlapují přede mnou a nemůžou se dočkat, až vyběhnou.

A začátek je tady. Za velkého ohlasu haly začíná píseň Dole v dole, kterou v zápětí střídají V pekle sudy válej a Pohoda. V hale panovala opravdu pohoda, protože Kabáti střídají jeden hit za druhým (např. Starej bar, Jabadabadů, Wonder, Pohromy, Go satane Go aj.) a fanoušci reagují. Hledím na první řady a nenacházím tam nějakého pořádného rockera-jen holčičky kolem 15-ti let. Nevadí, aspoň se bylo na co dívat.

Čekám nějaké technické překvapení, ale na první pohled mě zaujímá pouze velké,dobře postavené a vyřešené pódium se třemi obrazovkami. Pepé musel ten večer naběhat několik kilometrů. Hraje se pět písní z nového alba jako např. Cirkusovej stan, Stará Lou a další. První přídavky si kotel vyžádal ihned. Šaman, Bára, Tomova oblíbená Colorado a další. Potom Kabáti opouští pódium, ale je jasné, že se jen tak nerozloučí, přece nehrála Žízeň. Návrat je rychlý a jede se Láďa, Moderní děvče a Žízeň. Koncert končí. Ještě rychle se jdu podívat na Kabátshop, ale nacházím v něm pro mě nezajímavě vyřešené trička. Kalendář byl zajímavý, ale cena ne, tak raději kupuji kulicha, aby mi v zimě nebyla zima.

V sobotu ve 14:30 mi zvoní mobil, kde mi hodná paní z agentury Velryba nabízí, že se můžu účastnit tiskovky s Kabátama, ale že bude mezi 15-16h. Mám to do Zlína hodinu autem, a tak neváhám, dávám za tři, šlapu na to a vyjíždím jako Steve Wonder.15:15 už sem seděl u společného stolu s Kabáty a kladu otázky. Jelikož jsem úplně nepřipraven, snažím se provizovat a ptát se na dotazy z aktuálního dění kolem kapely. Vše podstatné převážně z minulosti se můžete dočíst v rozhovoru z Třince, tam jsme byli připraveni (viz. sekce články). Daný rozhovor ze soboty byl udělán pro časopis Whiplash, takže zda se tady objeví nemůžu říct, protože mi Pepa řekl, abych mu ho poslal na mejl ke zkontrolování. Ani se mu nedivím, vždyť už o něm bylo napsáno hodně lží, tak se jistí. U mě má jistotu, že mě nezajímá soukromí, ale KABÁT. Taky slyším něco o autorských právech, takže se zkusím domluvit, aby na tomto webu rozhovor byl. Jen jedna odpověď na otázku, proč nehrají něco z Motorovky mi bylo řečeno, že na to lidi nereagují, tak nehrají. Rozhovor ukončuji, nechávám podepsat karty a s pocitem blaha a jistoty, že Kabáti na jaro 2004 vyjíždí na další turné mě těší.

Mayrau, Dole v dole, V pekle sudy válej, Pohoda, Bruce Willis, Mám obě ruce levý, Stará Lou, Víte jak to bolí, Balada o špinavejch fuseklích, Frau Vogelrauch, Kanibal Hanibal, Kdo si nechce hubu spálit, Bum bum tequilla, Wonder, Pohromy, Go satane go, Cirkusovej stan, Opilci v dějinách, Starej bar, Jabadabadů, Porcelánový prasata, Bára, Všechno bude jako dřív, Tak teda pojď, Moderní děvče, Na sever, Colorado, Šaman, Láďa, Žízeň

Autor: Kamil, kabat-fans.cz; 19.10.2003