Turné Corrida - Liberec 29.5.2007 - Kabáty podpořilo dvanáct tisíc diváků

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 3 165x

Tisíce rozvášněných příznivců a velkolepá koncertní show plná světel a šlehajících plamenů. Takové bylo vystoupení skupiny Kabát, která v úterý večer obsadila Městský stadion v Liberci.

Základem jejich vystoupení pod širým nebem se stala především 60 metrů široká a 16 metrů vysoká scéna s průhlednou střechou. Impozantní dojem pravého rockového koncertu ještě umocnila tma, která zhruba po páté skladbě zahalila celý areál a dala naplno vyniknout světelnému parku, který si kapela s sebou do Liberce přivezla. Aby toho nebylo málo, kapela ještě některé skladby přiostřila velkou ohňovou show, při které šlehaly k nebi pětimetrové plameny.

Kabát již dávno není kapelou pro zatvrzelé rockery. S komerčním úspěchem se kapela přiblížila většinovému publiku a v areálu Městského stadionu v Liberci to bylo znát. Mezi návštěvníky koncertu totiž nechyběli ani rodiny s dětmi. Kapela jim naservírovala průřez svou bohatou kariérou, kterou vhodně doplnila o písně z nejnovější desky Corrida. Více jak dvouhodinové vystoupení nakonec čítalo téměř třicet kabátích skladeb.

Fanoušci se tak během večera dočkali například melancholií naplněného Šamana, Malé Dámy, s kterou Kabát bojoval ve Finsku o cenu Eurovize, oblíbené Pohody či „prastaré“ vyřvávačky, která se již několik let skrývá pod názvem Žízeň. Po hlavním menu přišla řada na přídavky, které si však publikum muselo nejdříve zasloužit. Trvalo totiž dobrou čtvrhodinu, než se Kabát vrátil za ohlušujícího řevu na pódium. Účel to však splnilo. Frontman kapely Josef Vojtek zavelel k útoku a Burlaci se proměnili v malý rockový happening, který definitivně skončil zhruba patnáct minut po třiadvacáté hodině.

Ať již má kdokoliv k tvorbě „pivních rockerů“ z Teplic třeba i oprávněné výhrady, je nezpochybnitelným faktem, že Kabát je v současnosti zdaleka nejúspěšnější a nejpopulárnější českou kapelou. Liberecký koncert to bez výjimky potvrdil. Podobnou show si totiž obvykle mohou dovolit pouze zahraniční hvězdy.

Autor: Jiří Stich, Liberecký deník; 31.5.2007