Josef Vojtek: Noví Kabáti už nejsou popík

  • Zdeněk
  • Rozhovory
  • 3 461x

Zpěvák Josef Vojtek spolu s populární rockovou skupinou Kabát po třech letech vydává nové album s názvem Corrida. Původně teplická kapela se během několika let dokázala z hospodských zábav dostat do rádií a českých hitparád. Dnes vyprodává po celé republice desetitisícové haly, dvakrát za sebou vyhrála Českého slavíka - loni jí prvenství přebrali Chinaski.Jedenačtyřicetiletý zpěvák vedle rockerského života s Kabátem zároveň vystupuje v muzikálech, nyní například v Golemovi.

Dlouho jste vydání nové desky odkládali, pracovali jste na ní o půl roku déle, než bylo původně v plánu. Nekomplikovalo vám to život?

Samozřejmě, že jsem musel měnit nějaké plány ohledně zkoušek. Přes prázdniny jsem v létě začal dělat na nových muzikálech a do toho jsem pak musel stíhat práci s Kabátem. Ale věděl jsem, že v zájmu kvality té desky bude lepší počkat a pozdržet její vydání než pouštět zbrkle do světa něco, o čem jsme nebyli přesvědčení, že je dobré.

Takže jste desku poslední měsíce pilovali a předělávali?

Dodělávaly se hlavně texty, jejichž autorem je baskytarista Milan Špalek, a od toho se pak odvíjel zpěv. Bez textů se zpívat nedá.

Nevadilo vám to, že jste musel čekat? Nedělalo to uvnitř kapely zlo?

Neřekl bych, byla to interní záležitost kapely, takže se vlastně nic nedělo. My se spolu vždycky dohodneme. Jediný, co na tom bylo blbý, že jsme třikrát oznámili termín, kdy se deska objeví, a třikrát jsme ho nedodrželi. Poprvé to bylo v květnu, podruhé v září, potřetí na začátku listopadu. Nakonec to vyjde až 8. prosince

Není vám to líto třeba i kvůli Českým slavíkům, které se vyhlašují v sobotu, takže vaše nová deska už nemůže letošní výsledky ovlivnit?

Pro nás jako kapelu není důležité, jestli jsme na Slavících první, druzí, nebo třeba až pátí. Myslím, že fanoušci na naše koncerty chodili vždycky, a doufám, že budou chodit i dál. Kdyby třeba všichni z těch, co přišli na naše koncerty k desce Dole v dole, poslali do Slavíků svůj hlas, tak bysme to tam museli převálcovat celý. Což se nestane. Z toho je vidět, že ani lidi se nějakým Slavíkem moc nezabývají. Možná pár těch, co se doma nudí a mají potřebu někam poslat svůj hlas.

A co vy? Pro vás osobně vítězství na Slavících taky není důležité?

Nijak zvlášť to neprožívám, ale jdeme tam celá kapela, protože jsme nominovaní.

Věříte, že letos opět vyhrajete?

Vůbec netuším. Díky té práci kolem desky jsme ani neměli nikdo čas o tom zauvažovat. Jdeme si tam prostě sednout a uvidíme.

Vaší předchozí desky Dole v dole se prodalo na 90 tisíc kusů. Myslíte, že Corrida bude také tak úspěšná?

Těžko říct, protože Corrida je podle mého názoru stylově dost jiná deska, než byla Dole v dole. Je to ale zajímavé sledovat, obzvlášť když si člověk vezme do ruky všech Mě to baví, říká o svém účinkování v muzikálech Vojtek deset řadových alb, která jsme vydali. Myslím, že lidi nenudíme, každé naše album má v sobě něco nového, a přitom je to pořád Kabát.

V čem konkrétně je Corrida jiná než Dole v dole?

Použitými zvuky. Na jednu písničku se použilo až devadesát nahrávacích stop, takže jsou tam třeba tři kytary nahrané na sebe, i já jsem zpíval dvakrát nebo třikrát na sebe. Ale taky hudebním cítěním kapely, které se po těch třech letech zase trochu změnilo. Mně osobně se ta deska prostě jeví rockovější, syrovější, přímočařejší a mám pocit, že to je takový Kabát v roce 1995, kdy vznikla Země trpaslíků. Už nám lidi nebudou nadávat, že jsme popíkáři.

Fanoušci vám často jako rockerovi nemůžou odpustit účinkování v muzikálech, to je úplně jiný svět.

To mě na tom právě baví, nechtěl bych dělat nic dalšího podobného Kabátům, tu svoji rockovou energii bych pak musel dělit. To by bylo hloupý. Muzikály nemůžou Kabátu nijak ublížit. To maximálně tak mně, když si lidi řeknou: Ten už neví, jak vydělávat prachy! Jenže mě to baví, mám rád živé divadlo.

Autor: Kateřina Hejdová, MF Dnes; 6.12.2006

Zde si můžete rozhovor přečíst v původní verzi v PDF formátu.