Rozhovor s Otou o Rockové Ostravě 2012 a nejen o ní

  • Ivo
  • Rozhovory
  • 4 333x

Kapela Kabát zrovna projíždí festivalové zastávky v České a Slovenské republice. Jednou z nich je i festival Rocková Ostrava, kde zahraje 12.8. Nejen o této akci, ale i o nadcházejících plánech jsem si povídal s kytaristou Otou Váňou.

Kapela Kabát zrovna projíždí festivalové zastávky v České a Slovenské republice. Jednou z nich je i festival Rocková Ostrava, kde zahraje 12.8. Nejen o této akci, ale i o nadcházejících plánech jsem si povídal s kytaristou Otou Váňou.

Ahoj. Letos hrajete 12.8. na festu Rocková Ostrava. Jak ty vnímáš tuto část republiky a celkově hraní na Severní Moravě?

Já to nerozlišuju. Ale pravda je, že na Rockovou Ostravu se těším, hlavně na ten prostor, kde se festival odehraje. Myslím si, že je dobře, že se oblast Dolní Vítkovice zachovala, je to historie toho města a k Ostravě to prostě patří.

Chystáte třeba k tomuto festivalu nějaký speciální program? Nabízí se k tomu například začít koncert songem Dole v dole, kdy Kabát vchází na pódium za burácení kladiv a kovadlin.

Dole v dole samozřejmě zazní, protože to je jedna z našich tradičních písniček, kterou hrát prostě musíme. Playlist máme letos na festivaly celkově předělanej. Hrajeme písničky, který jsme dlouho nehráli. Trošku jsme hrábli do historie.

Prozradíš, co myslíš pod pojmem hrábnutí do historie?

Je to skladba z alba Colorado.

Po Benátské noci už vím, co tím songem myslíš, nicméně nechám fanoušky překvapit se. Loni jste hráli na Havířovských slavnostech, kde bylo až 35 tisíc lidí. Jak ty vzpomínáš na tuto akci?

Havířovské slavnosti byly výborný. Když přijde tolik lidí, je to paráda.

Teď jsi mi trošku nahrál na další otázku, zda máš nějakou zajímavou vzpomínku na hraní v Ostravě?

No tak já už jsem jí určitě někdy říkal, v roce 2004 při turné Dole v dole jsme hráli koncert na Bazalech a ten rok zrovna Baník vyhrál ligu. Před koncertem za námi přišli fotbalisti, jestli můžou pozdravit fanoušky, a rozjeli to tak, že chvíli se řvalo Baníííík, ale asi při čtvrtý písničce už lidi pochopili, že jsou na koncertě Kabátů a ne na fotbale))). Tam se mi stalo to, že jsem při zvukovce vylezl na tribunu na Bazalech a viděl jsem v dáli ty těžební věže včetně našich koncertních, takže to vypadalo, jako bysme měli pódia po celý Ostravě

Letos i minulý rok se vyrojilo mnoho festů a taktéž jich mnoho krachlo, když měli pořadatelé velké oči pro zisk a splakali poté nad výdělkem. Je pravda, že takový fest není sranda uspořádat. Chci se zeptat, zda byste zahráli i pro menší festy nebo míň lidí. Jak ty to vidíš?

My vždycky koukáme na kvalitu, zda byly už nějaký ročníky, na organizaci, na pořadatele, zda to funguje. Protože oni od nás chtějí profesionální výkon a my taktéž požadujeme profesionální přístup od promotérů. Letos jsme museli bohužel zrušit účinkování na Slovensku na jednom festu a taky v Čechách. Jestli si někdo myslí, že když si objedná Kabát, a že mu tam přijde deset tisíc lidí automaticky, tak tak to prostě nefunguje. Ty tomu festivalu musíš dát taktéž nějakou přípravu. Jinak to nejde. Prostě s amatérama spolupracovat nechceme. Ale to se o nás ví už roky, že Kabát chce dělat ty akce dobře.

Z toho plyne, že ve Snině (SK) a v Těrchové (SK) jste spokojeni, když vezmu festivaly na Slovensku. A nesmím zapomenout na Topfest.

Ano, protože jsou organizačně a pořadatelsky výborné. Vyselektovali jsme to na ty akce, které jsou opravdu zvládnuté.

Když jsme u toho Slovenska, jak porovnáváš fans v ČR a v SR?

Nevidím v tom žádnej rozdíl. Lidí jedou na festival se pobavit a to je důležitý.

Nemůžu se nezeptat na nadcházející plány Kabátu?

Průběžně pracujeme na nových písničkách. A v příštích dnech se rozhodne co bude Kabát dělat příští rok. Takže zavolej tak začátkem září, to už budeme moudřejší :).

Co letošní dovolená?

Já už jsem byl. Teď se těším na festivaly.

Na tour jede s váma cca 70 lidí. Kolik techniků jede s váma na festivalové štaci?

Ono hodně záleží, zda na tom festivalu jsou naše věci jako světla, zvuk, prostě ty věci, se kterýma jezdíme naše turné. Potom tedy jede skoro celej ten ansábl. Ale třeba Snina nebo Těrchová, tam jede vyloženě nástorojovka, dva technici a kluci od zvuku a od světel a tím to hasne.

Oťas, díky za rozhovor a těším se na nejen letní koncerty Kabátů.

Autor - Kamil, Kabat-fans.cz; 5.8.2012

  1. #anetka vzkazuje:
     
    ahoj moc tě obdivuju ste moje nej nej nej nej kapela nasvetě nevim co bych poslouchala kdybi jste nebily
  2. #matej mrkvicka vzkazuje:
     
    jen tak dal